Spread the love!

Hur du använder samtycket i din marknadsföring

I en undersökning gjord av Citrix kom det fram att bara 10% av storföretagen anser sig vara väl förberedda inför GDPR.

Och som om det inte vore nog så är de nya dataskyddslagarna bara hälften av det långsiktiga problemet...

GDPR är oundvikligt, och det är något som alla företag måste anpassa sig efter.

Även om EU-parlamentet har som mål att förenkla för företag så betyder det inte att den nya förordningen löser de utmaningarna som fanns där redan innan beslutet togs.

För när stormen är över, när dammet har lagt sig, och när vi har vant oss att arbeta inom de nya ramarna...

...återkommer vi till den andra halvan av problemet -- igen.

Det är ett problem som över 68% av alla företag anser vara deras största utmaning:

Att fånga in nya potentiella kunder. Leads. Prospekt. Digitalt guld.

“Fler leads” är en punkt som de flesta marknadsförare och säljare har högst upp på sin to-do-lista, men vad säger egentligen GDPR om det?

Och vad kommer hända med de kontakter som redan finns i din databas?

Det kommer du få svar på i detta blogginlägg.

Om du är ivrig att se hur du kan börja samla in samtycken från personerna som du redan har i din databas så kan du hoppa direkt till det stycket, annars kan du fortsätta läsa för att fördjupa dig i hur samtycket fungerar. 

DISCLAIMER: Att samla in samtycken är långt ifrån det enda du behöver göra för att efterleva GDPR, men om du vill kunna kommunicera med din databas efter den 25 maj så är det en otroligt viktig del av alla förberedelser.

Hur du fångar in leads efter GDPR

Om du vill fortsätta bygga upp din lista på prenumeranter till ditt nyhetsbrev eller fånga in nya potentiella kunder efter GDPR, så måste du få in ett samtycke från varje person som lämnar sina uppgifter.

Samtycket kan vara muntligt, digitalt eller skrivet på papper - det spelar egentligen ingen roll hur du får samtycket så länge det existerar och är dokumenterat.

Samtycket ger dig tillstånd att:

  1. Behandla personuppgifter
  2. Skicka kommunikation

Samtycket är 1 av 6 lagliga grunder som ger företag och organisationer tillstånd att lagra och behandla personuppgifter för att ex. skicka ut kommunikation.

Samtycke i en widget

För att förstå varför samtycket behövs tar vi ett steg tillbaka för att ta kål på en av dagens största myter:

Anser du att ditt personnummer är mer värdefullt än:

  • Ditt telefonnummer?
  • Din e-postadress?

Ditt svar: _______

Om du är som jag, så skulle du antagligen svara “Ja”.

Men faktum är att i dagens digitala värld är det en falsk sanning vi intalar oss själva.

De fyra sista siffrorna i vårt personnummer håller vi hårt om, eftersom det är “det enda” som, i kombination med födelsedatumet, kan identifiera “mig”.

Eller?

Sanningen är att både din e-postadress och ditt telefonnummer är lika unika som ditt personnummer.

Det är bara du som har din e-postadress, och i 9 fall av 10 så är den kopplad till dina konton på sociala medier, appar, tjänster, och kanske viktigast av allt…

...det är en kommunikationskanal direkt till dig.

Med andra ord innehåller din e-postadress nyckeln till lejonparten av ditt digitala liv.

Det är tack vare all den informationen som både Google och Facebook har blivit så stora som de är idag.

För att förhindra att dessa uppgifter hamnar i fel händer, säljs vidare, eller används på fel sätt, måste alla företag ha en laglig grund för att lagra och behandla personuppgifter för olika syften.

Och samtycket är som sagt en av dessa lagliga grunder i GDPR.

Hur du samlar in samtycken när du fångar in leads

När du samlar in leads på din hemsida består samtycket av tre delar:

  1. Information
  2. En sekretess/integritetspolicy
  3. Dokumentation

Information
Innan samtycket sker bör det finnas en mening eller två som kortfattat beskriver vad man samtycker till.

Denna text ska finnas direkt i anslutning till formuläret där du lämnar dina kontaktuppgifter.

Här är ett exempel på vad som kan stå:

Samtycke utan länk

Integritetspolicyn
Din integritetspolicy bör beskriva hur ditt företag behandlar personuppgifter, hur ni kommer använda personuppgifterna samt sätta rätt förväntningar från början.

Integritetspolicyn borde alltid vara lättillgänglig för personen som lämnar sina uppgifter, och det enklaste sättet att ha den lättillgänglig är att länka in den i meningen som beskriver vad man samtycker till.

Samtycke med länk

Tips! Tänk på att din integritetspolicy inte får innehålla massor av juridiska förklaringar som är svåra att förstå. Integritetspolicyn måste vara lättförståelig, transparent och tydligt beskriva hur ditt företag behandlar personuppgifter.

Dokumentation
Du måste dokumentera varje samtycke som sker, och alla samtycken måste kunna kopplas till personen som gav det.

Om du vill ha ett enkelt sätt att dokumentera dina samtycken så kan du använda Triggerbee Consent.
Med Triggerbee Consent dokumenteras alla samtycken automatiskt varje gång någon fyller i ett formulär.

Samtycket skickas dessutom in på kontakten i ditt e-postsystem så att du enkelt kan kommunicera med alla som har samtyckt till kommunikation.

ett dokumenterat samtycke

Checkruta eller inte checkruta?

Beroende på sammanhanget så kan du behöva en checkruta för att samtycket ska vara giltigt.

Ett samtycke med checkruta

Här handlar allting om syftet.

Om bestämmer sig för att prenumerera på ditt nyhetsbrev behöver du bara lägga till en text som ovan, och ge personen möjlighet att läsa din integritetspolicy (där du beskriver hur du behandlar personuppgifter).

I fallet för nyhetsbrevet behöver du egentligen ingen checkruta eftersom du bara förväntas använda e-postadressen till att just skicka ut ett nyhetsbrev.

Om du däremot vill använda personuppgifterna till något annat än för det ursprungliga syftet de lämnas, så behöver du en checkruta.

Du kan inte tvinga någon att läsa din integritetspolicy, och personen som registrerar sig har eget ansvar att själv ta reda på hur deras uppgifter används, det enda du är skyldig till är att erbjuda möjligheten. 

En bra tumregel är att alltid använda en checkruta när kommunikationen är sekundär, och där huvudsyftet är något annat.

 

Här är några exempel för att förtydliga när du behöver en checkruta:

- Om du fyller i dina personuppgifter i ett kontaktformulär för att du vill ställa en fråga, så får ett företag inte lagra dina uppgifter och börja skicka ut reklam utan ett samtycke. 

- Om du fyller i dina personuppgifter för att ladda hem en e-bok, rapport eller liknande, så får ett företag inte göra någonting annat än att skicka ut den begärda informationen utan ett samtycke.

Samtycket är nyckeln till att få fortsätta kommunicera med kunder, på era villkor.

Här får du en snabb översikt över vad du får göra med och utan samtycke:

Aktivitet Med samtycke Utan samtycke

Lagra personuppgifter*

Ja  Nej 

Behandla personuppgifter*

Ja  Nej 

Skicka ut information efter slutförd beställning eller begärd information 
( Ex. leveransinfo, bekräftelse, lagerstatus, kvitton, e-bok, rapport, etc)

Ja 

Ja 

Skicka ut nyhetsbrev

Ja  Nej 

Skicka ut slumpmässiga erbjudanden

Ja  Nej 

Skicka ut reklam orelaterad till beställning

Ja  Nej 

Skicka ut reklam relaterad till beställning

Ja  Ja 

Skicka ut lojalitetserbjudanden

Ja  Ja 

* = I annat syfte än vad personuppgifterna lämnades.

Får man ha samtycke som krav?

Det är helt okej att ha som krav att man måste samtycka till behandling och vidare kommunikation för att ex. ladda hem material eller slutföra en beställning.

Det är också helt okej att ha som krav att man måste signa upp på nyhetsbrevet eller registrera sig för att få köpa produkter även om det kan uppröra vissa personer.  

Hur du samlar in samtycken från din nuvarande kontaktlista

Många är oroliga över vad som kommer hända med deras existerande databas efter den 25 maj.

Om du fick välja mellan dessa två alternativ, vilken skulle du välja?

  1. Radera hela din lista och börja om på nytt
  2. Samla in nya samtycken från personer som redan finns i din databas

Valet känns ganska självklart… Eller hur?

Enligt den svenska marknadsföringslagen får du skicka ut relevant information till kunder i upp till 3 år (om inga särskilda besämmelser finns - ex. finansiell information).

Men när det gäller:

  • prenumeranter på ditt nyhetsbrev
  • leads
  • potentiella kunder

...så bör du alltid samla in samtycken om du vill skicka ut kommunikation.

Och det enklaste sättet att göra detta är att köra en “Samtyckeskampanj”.

När du kör en samtyckeskampanj skickar du ut ett mail till din lista som uppmanar mottagaren att samtycka till fortsatt kommunikation.

Steg 1 - Skaffa Triggerbee Consent

Innan du läser vidare, registrera ett gratiskonto för Triggerbee Consent och Engage, installera kodsnutten på din hemsida och läs nästa steg.

Steg 2 - Skriv ett samtyckesmail och skicka ut det till din databas

Det andra steget är att skriva ihop ett mail som du kan skicka ut till din databas.

Syftet med mailet är att få mottagaren att klicka på en knapp, landa på din hemsida för att sedan samtycka till vidare kommunikation.

Här kommer en textmall du kan inspireras av, eller använda i ditt mail:

[Mall] Mail för att samla in samtycke

{Förnamn}, den 25 maj träder de nya dataskyddslagarna (GDPR) i kraft. Vi på {Företag} arbetar hårt för att efterleva de nya kraven, och din integritet är otroligt viktig för oss.

Det finns några saker du bör känna till:

  • Som medborgare inom EU har du fått 12 nya rättigheter (läs mer om dina rättigheter här)
  • Du kan läsa hur vi hanterar och behandlar personuppgifter i vårt integritetsavtal
  • Om du vill fortsätta vara först med att få {bra sak 1}, {bra sak 2}, och {bra sak 3} så behöver du ge ditt samtycke till det.

Om du tycker om att läsa våra nyhetsbrev och få uppdateringar om {Ämne X} så skulle det betyda mycket för oss om du vill klicka på knappen nedanför och ge ditt samtycke! :)

Jag vill få fler nyhetsbrev!

Om du inte vill höra från oss mer kan du avregistrera dig här.

 

Steg 3 - Samla in samtycken

  1. Logga in i Triggerbee > navigera till Widgets > klicka på “Create Widget”.
    Klicka på Create Widget

  2. Välj mallen “Sidebar”, och döp den till “Samtyckeskampanj”
    Sidebar

  3. Klistra in följande text i innehållsrutan:
    Vi behöver ditt samtycke!
    När du använder våra tjänster anförtror du oss dina uppgifter och godkänner att vi får kommunicera med dig med nyhetsbrev och kommersiell information.”

    skriv in text

  4. Stäng av alla formulärsfält och skriv “Jag samtycker” som knapptext.
    Skriv "Jag Samtycker" som knapptext

  5. Scrolla ned och bocka i checkrutan “Consent & Privacy Policy”. Välj att använda integritetspolicyn från Consent, och skriv in texten:
    “Jag samtycker till att motta digital kommunikation i enlighet med integritetspolicyn”
    Samtyckestext

  6. Designa din widget och få den att passa in i din grafiska profil.
    designa din widget

  7. Klicka dig vidare till “Målgrupp” > Välj att visa den för ett specifikt segment > Välj Enbart kända besökare
    Välj målgrupp

  8. Gå till nästa steg, tryck på “Publicera”. Grattis, nu är du igång!
    klicka på publish

Genom att använda denna strategi har våra kunder redan samlat in över 29 000 samtycken, och det fortsätter räkna uppåt.

Om du inte vill halka efter så är det nog bäst att du klickar här och signar upp för ett Triggerbee-konto...

Inspiration - Hur andra samlar in samtycken

Om du undrar hur alla andra gör, så har du kommit rätt. 

Här nedanför får du ett litet smakprov som visar hur du kan göra för att få in samtycken, både från nya personer och från din existerande databas.

När någon ser detta är tanken att de har läst ditt mail, och klickat sig vidare till din hemsida. Men det fiffiga med att samla in samtycken på detta sätt är att det:

1) Synkas i din databas så att du vet exakt vem som har gett sitt samtycke och inte

2) När någon väl har gett sitt samtycke så behöver de aldrig mer se widgeten

3) Du kan fortsätta skicka ut mail till de som inte samtyckt för att få in samtycket

4) Det är en färdig lösning som sparar dig både tid, och pengar.

Exempel 1 - Diskret

Diskret sätt att samla in consent

VISA EXEMPEL

 

Exempel 1 - Banner i fullstorlek

Samtycke fullbredd

VISA EXEMPEL

 

Exempel 1 - Samtyckespopup

Popup samtycke

VISA EXEMPEL

 

Sammanfattning

Samtycket är en otroligt viktig del av GDPR för dig om du vill kommunicera eller behandla personuppgifter.

Dels är det viktigt för att du ska få profilera dina kontakter och kunna skapa personaliserad marknadsföring, men även för att du ska få fortsätta kommunicera med personerna som du har i din databas. 

Nu är det bara veckor kvar tills GDPR träder i kraft och genom att börja samla in samtycken redan nu så kommer du slippa stressen efter den 25 maj.

Om ditt företag inte har en tjänst för att samla in samtycken, prova Triggerbee Consent. Ge det 30 dagar, du kommer inte ångra dig. 

Varje samtycke du samlar in skickas in på kontakten till ditt e-postsystem så att du vet exakt vilka kontakter som har samtyckt eller inte.

Det betyder att nästa gång du skickar ut ditt nyhetsbrev så har du en färdig målgrupp med kontakter som vill ha kommunikation från dig.

Dessutom dokmentateras alla samtycken tillsammans med information om policyn och i vilket sammanhang de lämnade sitt samtycke. 

 

Om Felix Langlet

Head of Inbound Marketing at Triggerbee with a passion for conversion and copywriting.